Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013





16 Νοεμβρίου

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας








«Στις μέρες μας, η ανεκτικότητα δοκιμάζεται»

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίαςκατά αλλοδαπών, με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την καταγωγή τους. Θύματα είναι μετανάστες «χωρίς χαρτιά», νόμιμοι μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα, αλλά και αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Συχνά, ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Θύματα, όμως, είναι και Έλληνες πολίτες, που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται από τη βία και τον φόβο.
Η ατιμωρησία και ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας που έχει εγκαθιδρυθεί σε ορισμένες γειτονιές διαιωνίζουν τη βία. Τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σπάνια κάνουν καταγγελίες είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί θεωρούν ότι είναι μάταιο. Παράλληλα, η ανοχή από μερίδα της κοινωνίας εντείνει το πρόβλημα. Τα υπαρκτά προβλήματα υποβάθμισης μιας σειράς περιοχών στις πόλεις, ανασφάλειας και εγκληματικότητας, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, αρκετές φορές οδηγούν σε ένα κλίμα «ανοχής» απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας, ενώ τα ξενοφοβικά αισθήματα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, θέλοντας να αντιδράσει στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση, προ(σ)καλεί κάθε έναν από εμάς να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη ρατσιστική βία, την ατιμωρησία και την ανοχή και να υποστηρίξει την Εκστρατεία της «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!». Στον πυρήνα της Εκστρατείας  βρίσκεται η διαδικτυακή πλατφόρμα www.1againstracism.gr που φιλοξενεί επώνυμα άρθρα, βίντεο, μαρτυρίες και σχόλια. Στόχοι της είναι η προώθηση εποικοδομητικού διαλόγου, η απομόνωση ακραίων κηρυγμάτων μίσους, η ενθάρρυνση καταγγελίας των ρατσιστικών επιθέσεων, η διαμόρφωση προτάσεων προς την Πολιτεία για λήψη ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης της ζωής στις γειτονιές και ένταξης προσφύγων και μεταναστών, η καταδίκη ανοχής κάθε φαινομένου βίας.
Η εκστρατεία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Υ.Α. να υποστηρίξει τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, που απειλούνται λόγω της αλλοδαπής καταγωγής τους. Ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2011 λειτουργεί πιλοτικά το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος του Δικτύου είναι να συγκεντρώσει σαφείς και ολοκληρωμένες κατά το δυνατόν ενδείξεις, για τις ποιοτικές τάσεις της ρατσιστικής βίας ενάντια σε κάθε είδους ευάλωτη κοινωνική ομάδα.


«Η ανεκτικότητα δοκιμάζεται. Μπροστά στην οικονομική και κοινωνική πίεση κάποιοι προσπαθούν να εκμετταλευτούν το φόβο, για να αναδείξουν τις διαφορές και να τροφοδοτήσουν το μίσος κατά των μειονοτήτων». Το μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε η Αρετή Μπίτα από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤfm  (ΕΡΤ), τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας.


Οι εκδηλώσεις μίσους κατά αλλοδαπών με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την καταγωγή τους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Τα θύματα –πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά– δεν τις καταγγέλλουν είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί θεωρούν ότι είναι μάταιο. Η ατιμωρησία αλλά και η ανοχή διευρύνουν τον κύκλο της βίας.
Γίνε κι εσύ 1 από τους υποστηρικτές της Εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας!

.


Από εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) κατά της μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2012,  τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας.


(από προσωπικό αρχείο, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου